Hemoroid (basur) hastalığı nedir?
Halk arasında basur hastalığı olarak da tanımlanan hemoroidler alt rektumda veya makat çıkısında genişlemiş toplar damarlardır. Anüs etrafındaki damarlar artan basınç altında şişme ve gerilme eğilimindedir. Hemoroidler yerleşim yerine bağlı olarak iç hemoroid olarak bilinen anal kanalın iç tarafında veya dış hemoroidler olarak bilinen anal açıklıkta gelişebilir. Hemoroidler hareket halindeyken gerek aşırı ıkınma gerek kronik kabızlık ve uzun süre tuvalette oturmanın yanı sıra daha az lifli besin tüketimi sonrası ortaya çıkabilirler. Hemoroid sorunları derece 1’den 4’e kadar değişmektedir. Derece sınıflaması hastalığın ciddiyetine göre yapılmaktadır. Hemoroiddeki sarkmalar ilerleyebilir elle içeri itilmeleri gerekebilir. Bu belirtiler tedavi edilmez ise hemoroidler gece gündüz makatın dışında kalabilir ayrıca aşırı ıkınmadan dolayı kanayabilir. Kanayan hemoroidler pıhtılaşırsa ağrılı bir durum olan tromboze hemoroid durumu gelişebilir. Hastalar makat dışında sert ağrılı bir yumru hissederler. Tromboze olmuş basur çok fazla basınca maruz kalırsa patlayabilir.
Hemoroid belirtileri
Hemoroid hastalığının belirtileri genelde hemoroid hastalığının tipine göre değişmektedir.
Dış hemoroidler
Bunların anüsün etrafındaki derinin altında yer alırlar.
- Kaşıntı
- Tahriş
- Ağrı
- Rahatsızlık hissi
- Şişkinlik kanma
İç hemoroidler
Rektum içinde yer alırlar genelde görünmezler.
- Dışkılama esnasında ağrı, rahatsızlık hissi
- Tuvalet kağıdına kan bulaşı
- Dışarı sarkması durumunda şiddetli ağrı
Tromboze hemoroidler
Hemoroidlerin kanama sonrası pıhtılaşma olması durumunda gelişen bir durumdur .
- Şiddetli ağrı
- Acı
- Kanama
- Enfeksiyon
- Ele gelen sert kitle
Hangi durumlarda doktora görünmelisiniz?
Düzelmeyen hemoroid şikayetleriniz varsa, kanamanız varsa doktora başvurmalısınız . Bazen hemoroid şikayetleri kolorektal kanser şikayetleri ile benzer olabilir. Eğer bağırsak alışkanlığınız değişmişse ,dışkınızın şekli değişmişse veya kilo kaybınız varsa ileri tetkik edilmeniz gerekmektedir.
Hemoroid hastalığının nedenleri nedir?
Hemoroidler alt rektumda olan basınç artışlarından kaynaklanmaktadır.
- Uzun süre tuvalette oturma
- Gebelik
- Ağır kaldırma
- Lifsiz dietle beslenme
- Kronik kabızlık veya ishal
Hemoroid için risk faktörleri
Hemoroid riski yaş ile artmaktadır. Yaş ilerledikçe damarları destekleyen dokular zayıflamaktadır . Gebelikte de risk artar çünkü bebek pelvik bölgeye yoğun bir baskı oluşturmaktadır.
Hemoroid teşhisi nasıl konur?
Hemoroid teşhisi genel olarak bazı istisnalar dışında fizik muayane ile konur. Dış hemoroidiniz varsa doktorunuz bunu gözle muayanede anlayacaktır. iç hemoroidler her zaman muayanede anlaşılmayabilir. Eğer ailenizde kolorektal kanser hikayesi var ise, kilo kaybı ve dışkılma nozukluğu varsa mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır .
Hemoroid ayaktan tedavisi nasıl olmaktadır?
Evde uygulayacağınız tedavilerle kısmen veya tamamen iyileşebilirsiniz. Şikayetlerinizin 1 haftadan uzun sürmesi durumunda doktora başvurmanız gerekebilir. Sıcak oturma banyoları: günde 2 -3 kez 15 dkka sıcak suya oturabilirsiniz. Basit hemoroid kremleri kullnabilirsiniz. Ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bol sebze meyve tüketebiirsiniz.
Tromboze hemoroidin tedavisi nasıl olmaktadır?
Eğer tromboze hemoroidiniz varsa tromboze olan hemoroid çıkarılır ve hemen rahatlarsınız. Tromboze hemoroidler oluştuğunda ilk 72 saatte bu tedavi uygulanırsa oldukça etkili olmaktadır.
Lazer hemoroid ameliyatı nedir?
Lazer hemoroid ameliyatı günümüzde oldukça rağbet görmemektedir. Özellikle evre 1 ve evre 2 hemoroidlerde lazer hemoroid cerrahisi etkin bir yöntemdir. Lazer hemoroid ameliyatında herhangi bir kesi veya dikiş olmamaktadır. Hastalar lazer hemoroid ameliyatı sonrası klasik ameliyata göre normal hayatlarına daha hızlı dönmektedirler. Evre 3-4 hemoroid rahatsızlığı olan hastalarda genelde klasik ameliyat yöntemleri tercih edilemelidir. Evre1-2 hemoroid hastalığı olanlarda lazer hemoroid cerrahisinde lazer teknolojisi ile hemoroidler söner ve hasta 1 gün sonra normal yaşamına devam eder. Bu nedenlerden dolayı lazer hemoroid cerrahisi hastalar için oldukça konforludur. Lazer hemoroid ameliyatında sıklıkla spinal anestezi kullanılsa da lokal veya genel anestezide kullanılabilir. Lazer hemoroid ameliyatı ameliyathane şartlarında yapılır. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra ameliyat sahası antiseptik solüsyonlarla temizlenir, cerrahi yeşillerle örtülür. Sonrasında anoskop yardımıyla genel bir değerlendime yapılır. Bu genel değerlendirme de bu bölgede oluşabilecek diğer hastalıklar açısından da hasta değerlendirilir. Herhangi bir engel durum yok ise hemoroid pakesinin içine lazerle müdahale edilir ve hemoroid pakesinin ameliyat esnasında söndüğü gözlenir ve ameliyat sonlandırılır. Lazer hemoroid ameliyatı klasik cerrahi ile karşılaştırıldığında daha kısa ameliyat süresi, daha az kanama ve daha az ağrı nedeni ile klasik cerrahiden üstündür. Lazer hemoroid ameliyatında anüs ve çevre anatomiye minimal zarar vermesi nedeni ile anal fonksiyonlar korunmakta ve klasik cerrahide meydana gelebilecek komplikasyonlar daha az ortaya çıkmaktadır . Lazer hemoroid ameliyatı fiyatları yapılan hastane, işlemi yapan doktor ve kullanılan malzemeye göre değişmektedir. Lazer hemoroid ameliyatı fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hemoroid ameliyatı nedir?
Evre 3-4 hemoroid hastalığı olanlara yapılır. Hemoroidler bisturi/koter veya harmonic dediğimiz makaslarla çıkarılır. Eğer geride kalan açıklık kapatılırsa bu ameliyatın ismi Ferguson ameliyatı olarak adlandırılır eğer açıklık kapatılmaz ise Miligan/Morgan olarak adlandırılır.