Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl dönmesi tıp literatüründe pilonidal sinüs olarak bilinen, vücudun çeşitli bölgelerinde gelişebilen bir cilt hastalığıdır. Kıl veya tüylerin deri altında birikmesi ve burada kist oluşturması ile karakterizedir.

Hastalığa müdahale edilmemesi ve tedavisinin aksatılması halinde bu kist bölgede iltihaplanma yaratabilir. Bu durum ise hastaların çeşitli belirtiler ile karşılaşmasına neden olur. Kıl dönmesi kendiliğinden geçebilen bir hastalık olmadığından açığa çıkan belirtiler müdahale edilmediği müddetçe şiddetlenerek artabilir. Kaşıntı, bölgesel ağrı gibi semptomlar kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi başlangıçta herhangi bir semptoma neden olmayan, sinsi ilerleyen bir hastalık türüdür. Başlangıçta birçok kişi tarafından fark edilmeyen bu hastalık kist geliştirmeye başlaması ile bazı belirtiler açığa çıkarır. İlk belirti olarak kişiler iç çamaşırında nemlilik ile karşılaşabilir. Ancak hissedilen nem genellikle kıl dönmesiyle ilişkilendirilmemektedir. Gelişen akıntının bakteriler ile temas etmesi halinde bu akıntı iltihap haline dönüşebilir ve akıntı rengi yeşil bir renk alabilir. İltihap başlamasıyla beraber akıntıya kötü bir koku da eşlik edebilir. İlerleyen vakalarda akıntı kanlı bir şekilde görülebilir.

Akıntı haricinde kıl dönmesi gelişen bölgede; kızarıklık, kaşıntı hissi, şişkinlik ve ağrı gelişebilir. Hastalığın ilerlemesi ile ağrının şiddeti artabilir ve kişiler günlük hayatta yaptıkları aktivitelerde zorluklar yaşayabilir.

Pilonidal sinüs nedeniyle gelişen şişlik boyutu bölgede biriken kıl yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Şişliğin artması, kistin gerilmesine yol açarak bölgede şiddetli bir ağrı yaratabilir. Kıl dönmesinin kuyruk sokumunda gelişmesi halinde açığa çıkan ağrı kişilerin rahat bir şekilde oturmasını ve yürümesini engelleyebilir. Günlük hayatı ciddi ölçüde etkilemeye başlayan semptomlar hastalığın son evresinde olunduğunun bir işareti olabilir.

Kıl Dönmesi Vücudun Hangi Bölgelerinde Gelişebilir?

Kıl dönmesi vücudun çeşitli bölgelerinde açığa çıkabilecek bir rahatsızlıktır. En yaygın görüldüğü yer genellikle kuyruk sokumu bölgesidir. Özellikle erkeklerde kuyruk sokumunda kıl dönmesi ile karşılaşma oranı yüksektir. Bu bölgenin haricinde; göbek deliği çevresinde, koltuk altında, kasık bölgesinde ve yüzde kıl dönmesi şikayetleriyle karşılaşılabilir.

Kıl dönmesi gelişiminde 2 farklı durumun rol alabileceği düşünülür. Bunlardan ilki; vücuttan dökülen kıl ve tüylerin derideki gözeneklerden cildin altına girmesiyle kist geliştirmesi durumudur. Özellikle sırt ve kalçalarda dökülen kıllar kuyruk sokumu bölgesinde birikebilir ve terleme halinde gözeneklerden içeri girebilir. Deri altına yerleşen kıllar burada zarla çevrilen bir kist yapısı oluşturur. Kist yapısına bir tepki olarak sinüs ağzından sıvı akıntısı gerçekleşebilir. Sıvının mikroorganizmalarla teması sonucunda ise iltihaplanma görülebilir.

Kıl dönmesi gelişimine neden olabilecek bir diğer durum ise bölgede doğuştan var olan kök hücrelerinin ergenlik döneminin tamamlanması ardından kıl üretmeye başlamasıdır. Oluşan kıllar deriye saplanabilir veya deri yüzeyine çıkamayabilir. Bu durumun beraberinde de deri altında kalan kıllar nedeniyle kist gelişimi görülebilir.

Kıl dönmesi belirtileri hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Gelişimine Neden Olabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?

Kıl dönmesi gelişimini tetikleyebilecek çeşitli risk faktörleri bulunur. Hareketsiz yaşam birçok hastalığın temelini oluşturduğu gibi pilonidal sinüs için de bir risk faktörü olabilir. Masa başında sürekli oturarak bir iş yapılması ve özellikle dik durulmaması kuyruk sokumunda kıl dönmesi gelişimine neden olabilir. Kişisel hijyene dikkat edilmemesi, aşırı terleme, aşırı tüylü bir vücuda sahip olma ve jiletle kıl temizliği yapma kıl dönmesi şikayetlerini arttırabilir. Aşırı dar pantolon veya iç çamaşırı giyme bölgedeki sürtünmeyi arttıracağından kıl dönmesi gelişmesine neden olabilir. Aile geçmişinde kıl kökü iltihabı bulunması da pilonidal sinüs gelişme riski yaratabilir.

TIKLA ARA BİLGİ VE FİYAT AL