Kıl dönmesi, kuyruk sokumu bölgesinde gelişmesi halinde ciddi rahatsızlıklar yaratabilen ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Kıl dönmesi, kılların deriye gömülmesi sonucu burada iltihaplanma geliştirmesi ve ağrı gibi semptomlara sebep olmasıyla karakterize bir rahatsızlıktır. Günümüzde kıl dönmesi tedavisinde çeşitli yöntemlere başvurulur. Kıl dönmesi şikayetlerinin giderilmesi ve rahatsızlığa kalıcı bir çözüm sunulması için en sık uygulanan yöntemlerden biri karydakis ameliyatıdır.
Bu ameliyat yönteminde ameliyat sonrası kalan iz diğer ameliyat yöntemlerine göre daha azdır ve iyileşme süresi daha kısadır. Çok büyük bir kesi açılmadığından ameliyat sonrasında enfeksiyon gelişme riski daha azdır. Karydakis ameliyatının farklı avantajları da bulunmaktadır.
Karydakis Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Karydakis ameliyatı, hastalıklı bölgenin çıkarılması ve az kesilen tarafın daha esnek bir hale getirilerek diğer tarafa dikilmesi adımlarından oluşur. Farklı yöntemlerde ortada bulunan dikiş hattının iyileşmeyi güçleştirmesi söz konusu olurken bu ameliyat yönteminde orta hat sağa veya sola kaydırıldığı için bu olumsuz etki devre dışı bırakılır.
Karydakis ameliyatı ameliyathane de gerçekleştirilir. Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sayede hastalar ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Bir ila iki santim arasında açılan dikey kesiler ile kılın çıkış ve giriş delikleri bütünüyle bölgeden uzaklaştırılır. Sağlam dokunun çıkarılmasına gerek kalmayan bu işlemde cilt kaydırma yöntemi uygulanır. Primer kapama teknikleriyle sağlam doku daha çok doku temizliği yapılan bölgeye göre kaydırılır. İşlemin tamamlanması ardından dikiş atılarak ameliyat tamamlanır.
Genellikle D harfi şeklinde bir doku çıkarılmasından dolayı ameliyat “D flap” olarak da adlandırılabilir ve flap yöntemlerinden biri olarak düşünülebilir. Sorun oluşturan kıl kökünün tamamıyla çıkarılmasından kaynaklı olarak rahatsızlığın nüks etme oranı son derece düşüktür.
Karydakis Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Alanında uzman hekimler tarafından uygulanabilen bu ameliyat tekniği çeşitli avantajlar sunar. Bu avantajlardan ilki sınırlı doku çıkarılmasından dolayı iyileşme sürecinin daha kısa süreli olmasıdır. Farklı yöntemlerde işe dönüş için 15 gün süre tanınması gerekirken karydakis ameliyatı sonrasında 3- 4 gün içerisinde işe dönülebilir.
Ameliyat sırasında sadece hastalıklı dokunun çıkarılması için kesi açılır. Açılan kesinin çok büyük olmaması nedeniyle dikiş bölgelerinde enfeksiyon gelişme riski daha azdır.
Çoğu zaman ameliyat bölgesindeki fazla kanın emilmesi üzerine yerleştirilen drenlere ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle ameliyat sonrasında ağrı hissi yaratabilen drenler ile karşılaşılmaz.
Karydakis ameliyatı, ileri derece olmak üzere her türlü kıl dönmesi vakasında uygulanabilen bir yöntemdir. Klasik yöntemlere göre son derece kolay bir yöntemdir.
Karydakis ameliyatı diğer flep yöntemlerine göre daha az ağrılı bir ameliyattır.
Ameliyat sırasında tüm hastalıklı doku çıkarıldığından ve kıl yapısı köküne kadar temizlendiğinden kıl dönmesi sorununun tekrar etme riski %6 oranındadır. Bu durum da ameliyatın tercih edilirliğini arttıran önemli avantajlardan biridir.
Kıl dönmesinde cerrahi yöntemler hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.
Karydakis Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?
Her ameliyatı olduğu gibi kıl dönmesi ameliyatlarında da bazı dezavantajlar bulunur. Karydakis ameliyatının genel anestezi altında gerçekleştirilmesi halinde ameliyat sonrasında hastaların hastanede konaklaması gerekebilir. Doktorun öngördüğü süre boyunca hastalar gözetim altında tutulur ve ardından dinlenmeleri üzeri evlerine taburcu edilir.
Diğer bir kıl dönmesi ameliyatı türü olan mikrosinüsektomiye göre Daha kapsamlı bir ameliyattır. Çağdaş yöntemlere göre daha fazla doku çıkarılması gerekebilir.
Karydakis ameliyatı kıl dönmesi tedavisinde güncel verileri takip eden ve yeterli tecrübeye sahip hekimler tarafından uygulanabilen bir ameliyattır. Sağlık sektöründe hizmet veren birçok genel cerrah bu operasyon türüne hakim değildir.
Karydakis Ameliyatının Diğer Yöntemlere Kıyasla Zorluk Derecesi Nedir?
Kıl dönmesi, farklı ameliyat türleri ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Karydakis ameliyat yönteminin diğer cerrahi girişimlerle kıyaslanması halinde akılda net bir şekilde canlanması için 10 üzerinden puanlama yapılabilir. Klasik yöntemlerin zorluğu 10 kabul edilirken, çağdaş yöntemler 2 puan ile numaralandırılabilir. Karydakis ameliyatının zorluk derecesi ise 4 şeklinde değerlendirilebilir.
Karydakis Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karydakis ameliyatı ardından 3 veya 4 gün istirahat edilmesi önerilir. Bu süre içerisinde hastalar herhangi bir ağrı çekmezler. Ameliyat sonrasında hastalar dilediği pozisyonda yatabilirler. Ameliyat sonrasında gelen 3- 4 gün ardından hastalar duş alabilir. Doktorun önerileri kapsamında pansuman yapılmalıdır.