Kıl dönmesinde bir diğer değişle pilonidal sinüste deri altında kıl birikmesi gerçekleşir. Buradaki kılların çoğalması ve kist oluşturması bölgede şişkinlik yaratır. Boşluğa doğru büyüyen kist kuyruk sokumu bölgesinde bir ya da birkaç tane delik oluşturur. Bir süre sonra bu dediklerinden akıntı gelmeye başlar.
Akıntının çeşitli mikroorganizmalarla temas etmesi halindeyse bölgede enfeksiyon gelişebilir ve apse oluşabilir. Apse tedavi edilmediği müddetçe büyüyebilir ve daha geniş bir alana yayılabilir. Müdahale edilmediği noktalarda çevredeki dokulara zarar verecek bir boyuta ulaşabilir. Erken evrelerde tespit edilmesi halinde enfeksiyon gelişimi ilaç tedavileriyle kontrol altına alınabilirken ilerleyen durumlarda ise apsenin boşaltılması gerekebilir. Apsenin boşaltılması adına drenaj işlemine başvurulabilir.
Kıl Dönmesinde Neden Apse Görülür?
Kıl dönmesi pilonidal sinus olarak adlandırılan bir cilt hastalığıdır. Kıl, vücuttan dökülen tüyler veya elbise tozu gibi kesimlerin cildi delerek deri altında birikmesiyle açığa çıkan bir hastalıktır. Deri altında biriken yabancı maddeler vücut tarafından fark edilir ve bağışıklık sistemi bu yabancı maddelerin etrafında bir zar yapısı oluşturur. Dokunun sertleşmesi ile kistik bir yapı açığa çıkar.
Hastalığın ilk evrelerinde kist deri altında olduğundan başlangıçta fark edilmeyebilir. Ancak oluşan kapsülün sertleşmesi ve günlük hayattaki hareketler sonucunda bu kapsülde yırtılmalar meydana gelebilir ve bağışıklık sistemi bu materyali eritmek üzere salgı üretebilir.
Yabancı cisimlerin deri altına girerken kullandığı yoldan bir diğer adıyla sinüslerden dışarı doğru akıntı oluşabilir. Akıntının bir süre sonra birikmeye başlaması ve mikroorganizmalarla temas etmesi sonucunda bölgede iltihaplanma oluşabilir ve apse gelişir. Apse gelişimiyle beraber kıl dönmesi nedeniyle gelişen semptomlar şiddetli bir şekilde hissedilmeye başlar.
Kıl dönmesi apsesi hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.
Kıl Dönmesi Apse Boşaltma Nasıl Yapılır?
Apse boşaltma, poliklinik şartlarında lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Apse üzerinde açılan küçük bir kesi ile içeride biriken sıvının akıtılması sağlanır. Apse boşluğu olarak adlandırılan loj bölgesi yıkanarak temizlenir. Açılan delik bir cisim veya pansuman ile kapatılır.
Kapatmak için kullanılan materyal ertesi gün doktor tarafından alınır ve pansuman yenilenir. Operasyondan sonra gelen ikinci günde ise pansuman açılarak hasta banyo yapmaya başlayabilir. Temizlenen bölgenin yeniden enfekte olmaması ve tedavi başarısının tam verimle sağlanabilmesi için hastalar antibiyotik tedavisine başlar. Bu sayede enfeksiyonun yeniden gelişmesinin önüne geçilebilir.
Lokal anestezi altında işlem olmak istemeyen kişiler doktorun uygun görmesi hâlinde ameliyathane şartlarında genel anestezi altında drenaj yaptırabilir. Tüm işlemler yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika uzunluğundadır. İşlem ardından hastalar aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilir. Drenaj işlemi sonrasında herhangi bir hareket kısıtlılığına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Apse Drenajı Kıl Dönmesi Tedavisinde Kalıcı Bir Yöntem Midir?
Kıl dönmesi, cerrahi müdahalelerle tedavi edilmediği müddetçe tekrarlayabilen bir sağlık problemidir. Nadir de olsa bazı vakalarda cerrahi girişimler sonrasında da tekrarlama görülebilir. Apse drenajı bölgedeki iltihabın boşaltılması üzerine yapılan bir işlemdir. Kıl kanallarına herhangi bir müdahale gerçekleştirilmemektedir. Bu nedenle kişisel hijyene dikkat edilmemesi, bölgenin kıl ve tüylerden arındırılmaması veya genetik faktörler nedeniyle drenaj işleminden sonra yeniden kıl dönmesi görülebilir.
Kıl dönmesini etkili bir şekilde tedavi edebilmek için apse boşaltılmasından 2 ay sonra kıl dönmesi için de tedavi gerçekleştirilmesi önerilir. Aksi takdirde deri altında birikmiş olan kistik yapı yeniden iltihaplanma oluşmasına ve apse gelişmesine neden olabilir. Kıl dönmesinden kaç sinüs kanalının etkilendiği, açığa çıkan semptomlar ve kistin boyutuna göre farklı tedavi planlamaları yapılabilir. Cerrahi veya minimal invaziv yöntemler ile kıl dönmesi tedavi edilebilir.