Kuyruk Sokumunda Ağrı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kuyruk Sokumunda Ağrı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel kemiğinin bitim noktasında koksiks adı verilen bir kemik bulunur. Bu bölge halk arasında kuyruk sokumu olarak bilinir. Kuyruk sokumunda üçgen yapıya sahip bir kemik yapısı mevcuttur. Bölgenin temel işlevi dokular kaslar ve tendonlar arasındaki bağlantıyı kurmaktır. Pelvik tabandaki kasların kaynaşma noktası olma görevini üstlenir. Bunun yanı sıra kuyruk sokumu oturma pozisyonundayken omurganın da desteklenmesini sağlar.

Kuyruk sokumu bölgesinde çeşitli nedenler doğrultusunda ağrı hissiyatı gelişebilir. Genellikle kuyruk sokumunda ağrı şikayeti kadınlarda daha yaygın görülür. Kadınların pelvik yapısının daha geniş olması bu bölgede gelişebilecek olan ağrı şikayetlerinin daha fazla olmasına neden olabilir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı Neden Olur?

Kuyruk sokumu bölgesinde ağrı gelişmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Düşme veya darbe alma gibi travmatik olayların haricinde aşağıda bulunan faktörler kuyruk sokumunda ağrı hissiyatı yaratabilir.

  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Uzun süre oturmak veya yanlış pozisyonda oturmak
  • Omurga yapısında bozukluk olması
  • Fazla kilo problemine sahip olmak
  • Kuyruk sokumunda doğumsal anomaliler
  • Tümör gelişimi
  • Kıl dönmesi nedeniyle enfeksiyon gelişimi
  • Hemoroit
  • Bel fıtığı
  • Cerrahi operasyon geçmişi
  • Jinekolojik problemler
  • Doğum sırasında yaşanan bölgesel travmalar
  • Ağır eşya taşımak

Kuyruk Sokumunda Ağrı

Kuyruk Sokumunda Gelişen Ağrı Şikayetleri ile Hangi Tıbbi Birim İlgilenir?

Kuyruk sokumunda ağrı gelişmesi halinde kişilerin öncelikle ortopedi bölümüne gitmesi önerilir. Omurga sağlığına yönelik veya duruş bozukluklarına yönelik bir problem olması halinde ağrı şikayetleri ortopedi doktoru tarafından belirlenen tedaviler ile azaltılabilir. Ancak omurgaya yönelik herhangi bir sağlık problemi bulunmaması halinde hasta farklı birimlere sevk edilebilir. Örneğin kuyruk sokumunda gelişen kıl dönmesi nedeniyle ağrı gelişmiş ise hastalar genel cerrahi birimine yönlendirilir. Detaylı incelemeler ardından doktor hastalığın tedavisine yönelik çeşitli tedavi yöntemleri sunabilir.

Tümör gibi bir durumun saptanması halinde ise hastalar onkoloji bölümüne sevk edilir. Kadın hastalıkları nedeniyle gelişen kuyruk sokumu şikayetlerinde ise hastalar kadın hastalıkları ve doğum birimine yönlendirilir.

Ancak hastanın geçmişinde kıl dönmesi gibi bir şikâyeti olması halinde bu rahatsızlığın tekrarlanabileceği göz önünde bulundurulabilir. Bu tür durumlarda hasta genel cerrahi birimine direkt olarak başvurabilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısında Tanı Nasıl Konur?

Kuyruk sokumu ağrısı ile bir sağlık kuruluşuna başvuran kişi öncelikle ortopedist tarafından değerlendirilir. Doktor tarafından gerçekleştirecek fiziki muayene ile şikayetin altında yatırabilecek ana nedene yönelik tahminler yürütülebilir. Doktor, gözlemlerinden emin olmak üzere çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurur. Gerçekleştirilecek olan fiziki muayenede el muayenesi ile kuyruk sokumu bölgesi incelenebilir. Muayene sırasında hastaların tıbbi geçmişe ve kuyruk sokumu bölgesinde herhangi bir darbe alıp almadığına yönelik sorular yöneltilir.

Bazı vakalarda doktor manuel kuyruk sokumu muayenesine ihtiyaç duyabilir. Doktor tarafından gerçekleştirilecek muayenede el yardımıyla kuyruk kemiğinin hareketliliği, kalça konumu ve iç organlarda herhangi bir etki olup olmadığı değerlendirilir. Bölgede herhangi bir kızarıklık, kist hissiyatı olup olmadığı da incelenir.

Kuyruk sokumu ağrısının temelinde yer alan ana nedeni bulmada görüntüleme teknikleri son derece önemlidir. Manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler ile bölgede iltihaplanma gelişimi veya tümör yapısı olup olmadığı değerlendirilir. Tüm incelemeler ardından hekim hastaları ilgili birime sevk edebilir. Yapılan tetkikleri inceleyen ilgili birim hekimleri hastaya tanı koyabilir.

Kuyruk sokumunda ağrı hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk sokumu ağrıları için tedavi planlamasında, ağrının neden geliştiği ve şiddeti göz önünde bulundurulur. Ana sağlık probleminin teşhis edilmesi ve buna yönelik tedaviler gerçekleştirilmesi halinde ağrı şikayeti de zaman içerisinde geçmektedir. Ana sağlık problemine göre medikal yöntemlerden, lokal enfeksiyonlardan, fizik tedaviden veya cerrahi girişimlerden faydalanılabilir.

Medikal yöntemler kapsamında ağrı şikayetinin giderilmesi üzerine semptomatik ilaçlar kullanılabilir. Enfeksiyon gelişimi gibi durumlarda ise hem ana sağlık probleminin tedavisi hem de semptomların hafifletilmesi için ilaçlar reçete edilebilir.

Ortopedik bir problemden kaynaklı gelişen ağrılarda fizik tedaviye başvurulur. Fizik tedavi sırasında pelvik tabanı desteklemeye yönelik ve kuyruk kemiğine komşu kasları güçlendirmeye yönelik terapiler hiç uygulanabilir.

Kuyruk sokumu ağrısının gelişmesinde etkili olan ana sağlık problemi cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilir. Örneğin bel fıtığı, kıl dönmesi veya hemoroit nedeniyle gelişen bir ağrıda cerrahi teknikler etkili tedavi yöntemleridir.

TIKLA ARA BİLGİ VE FİYAT AL