Kıl dönmesi, genellikle erkeklerde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Son yıllarda kadınlarda da görülmeye başlaması bu cilt rahatsızlığı ile karşılaşma oranı artırmaktadır. Kuyruk sokumu başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde de gelişebilen kıl dönmesi müdahale edilmesi gereken tıbbi bir problemdir. Aksi takdirde açığa çıkan semptomların şiddeti artabilir ve kişiler günlük hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek olan semptomlar ile karşılaşabilir.
Kıl dönmesi her yaş aralığında görülebilen ortak bir problem olurken özellikle 15 ila 35 yaş arasındaki erkeklerde görülür. Hareketsiz yaşam, kişisel hijyene dikkat edilmemesi veya aşırı tüylü vücuda sahip olmak kıl dönmesi görülme riskini arttırabilir.
Kıl dönmesi gelişmesi halinde bu durum aksatılmamalı ve ideal tedavi yöntemleri için bir genel cerrahtan destek alınmalıdır. Hastalığın ilerlemesi halinde tedavi süreci uzun süreli olabilir veya cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.
Kıl Dönmesi Gelişimine Neden Olabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?
Günümüz şartlarında hareketsiz yaşama geçiş ile çok sayıda hastalık görülmeye başlamıştır. Hareketsiz yaşamın getirisi olarak açığa çıkabilecek rahatsızlıklardan biri de kıl dönmesidir. Genellikle masa başı veya oturarak hizmet veren işlerde çalışan kişilerde kıl dönmesiyle karşılaşmak oldukça yaygındır. Hareketsiz bir yaşamın bir diğer getirisi olan obezite de kıl dönmesi gelişim riskini arttırabilir.
Kıl dönmesi farklı risk faktörleriyle de tetiklenebilir. Kişisel hijyene dikkat edilmemesi, aşırı terleyen bir yapıya sahip olunması veya düzenli olarak kılların alınmaması nedeniyle kıl dönmesi gelişim riski artabilir.
Tüy temizlenirken tercih edilen yöntemler de yine kıl dönmesini tetikleyebilir. Jilet gibi araçlarla kıl temizliği yapmak kıl yapısının deri altında gömülmesine neden olabilir ve burada iltihap gelişmesini tetikleyebilir.
Bazı kişilerde kıl kökü iltihabına yatkınlık nedeniyle kıl dönmesi ile karşılaşılabilir.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?
Kıl dönmesi gelişmesi halinde vücutta çeşitli belirtiler açığa çıkmaya başlar. Kılın deri altında kalması ve bu bölgede kist oluşturması ile gelişen kıl dönmesi problemi ağrı, apse akıntısı, bölgesel kaşıntı veya kızarıklıklar gibi belirtiler açığa çıkmasına neden olur. Ancak bu tür belirtiler kıl dönmesinin ilerlemesi ve genellikle iltihaba sebep olması sonucunda fark edilen belirtilerdir.
Her bir semptom kıl dönmesinin şiddetlenmesi ile gelişmeye başlar. Kıl dönmesi nedeniyle gözlemlenebilecek ilk farklılık ilgili bölgedeki cilt tahrişidir. Kıl dönmesi gelişen bölgelerde kişiler hassasiyet hissedebilir. Eğer ki kıl dönmesi gözle görülebilecek bir bölgede oluştuysa bu bölgede kızarıklık fark edilebilir.
Sağlık problemin ilerlemesi halinde cildin tahriş olması nedeniyle kızarıklıklar gelişebilir. Kıl dönmesinin enfekte olması ve gelişen iltihabın patladığı vakalarda ise gelişen akıntı kişilerin doktora başvurmasına neden olur. Genel cerrah gerçekleştireceği muayenede fiziksel veriler ve semptom değerlendirmesi ile kıl dönmesi tanısı koyabilir.
Kıl dönmesi hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.
Kıl Dönmesini Önlemek İçin Yapılabilecekler Nelerdir?
Çeşitli önlemler ve davranışsal değişiklikler ile kıl dönmesini önleyebilmek mümkündür. Hastalığın önlenmesinde en önemli faktörlerden biri kişisel hijyendir. Düzenli olarak duş veya banyo yapılması özellikle çok fazla terleyen kişilerin her gün duş almaya özen göstermesiyle kıl dönmesi önlenebilir.
Kıl dönmesi ve oturma alışkanlıkları arasında bir ilişki olduğu saptanmıştır. Özellikle masa başı veya oturarak çalışan kişiler dik oturma alışkanlığı kazanarak kuyruk sokumunda kıl dönmesi problemi gelişmesini önleyebilir. Halihazırda günlük hayatında duruş bozukluğu yaşayan kişiler postür düzeltici egzersizler ile oturuş şekillerini düzeltebilir ve kıl dönmesi gelişimi için önlem alabilirler.
Fazla kilolu olma ve kıl dönmesi şikayetiyle karşılaşma arasında bir ilişki olduğu yukarıda belirtilmiştir. Özellikle obezite riski bulunan kişilerde kıl dönmesi hastalığı görülme oranı daha yüksektir. Kilolu kişilerde kıl dönmesi zamanla geçse de iyileşme ardından belirli bir süre sonra yeniden kıl dönmesi şikayetleri ile karşılaşılabilir. Kilo kontrolü sağlanarak kıl dönmesi başta olmak üzere birçok hastalığın gelişim riski önlenebilir.
Yine kuyruk sokumu bölgesinde gelişen kıl dönmesi şikayetlerinde tercih edilen iç çamaşır ve giysilerde bir etken olabilir. Kişiler, vücudu sıkan çok dar iç çamaşırları ve pantolon giymekten kaçınmalıdır. Bu tür dar kıyafetler dökülen kılların ilgili bölgelerde birikmesine deri altına girmesine ve burada kistler oluşturmasına neden olabilir. Kıl dönmesi rahatsızlığı bulunan kişilerin daha rahat kıyafetler giymeleri önerilir. Ayrıca tercih edilen iç çamaşırı kumaşlarının pamuk gibi hava geçirgenliği sağlayan kumaşlar olmasına dikkat edilebilir.