Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası

Kıl dönmesi ameliyatından sonra iyileşme süreci tercih edilen ameliyat yöntemine göre değişkenlik gösterir. Bazı kişiler birkaç gün içerisinde günlük hayatlarına geri dönebilirken bazı kişilerde ise daha uzun soluklu istirahat dönemine ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat sonrasındaki ortak nokta ameliyat bölgesinin enfeksiyonlara karşı korunması ve hijyenik bakımlarının ihmal edilmemesidir. Başarılı bir operasyon süreci geçirilmesi ameliyat başarısı kadar iyileşme sürecindeki başarıya da bağlıdır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında Genel Bakım Önerileri

Ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecine gösterilen özen yara iyileşmesini hızlandırmada etkilidir. Gerekli bakımların yapılmaması halinde yaranın tekrar açılması hasta için zorlayıcı bir süreci beraberinde getirebilir. İyileşme sürecinin uzaması ise ameliyat sonrası gelişebilecek olan komplikasyon riskini arttırabilir.

Apse boşaltılması işlemi ardından açılan yara ağzı açık bırakılabilir. Buraya küçük bir gaz bezi konulabilir böylece yere kapatılabilir. Ameliyattan sonra gelen bir ya da ikinci gün sonrasında pansuman açılır. Yaranın çok büyük olması halinde pansuman değişikliğinin doktor tarafından yapılması önerilir. Daha küçük yaralarda ise hasta kendisi de pansumanı çıkarabilir. Pansumanın tamamı ile çıkarılması ardından hasta banyo yapabilir.

Ameliyat sonrasında gelen günlerde kişiler günlük yaşamına devam edebilir. Kuyruk sokumunda ekstra bir gerginlik yaratmaması adına kişilerin yumuşak gıdayla beslenmeye özen gösterilmesi önerilir. Böylece kabızlık gibi bir durumun gelişimi ve bölgenin zorlanması önlenebilir.

Ameliyat sonrasında bölge; nemli, terli veya ıslak bırakılmamalıdır. Bölgenin temiz tutulması adına her gün duş alınması önerilir. Duş alındıktan sonra yara bölgesi güzel bir şekilde kurulanmalıdır.

Gerçekleştirilen Kıl Dönmesi Ameliyatına Göre Dikkat Edilmesi Gereken Başlıklar

Pilonidal sinüs tedavisinde çok çeşitli ameliyat teknikleri vardır. Tıp dünyasının gelişmesi ve ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinin gözlemlenmesi doğrultusunda günümüzde belirli ameliyat teknikleri uygulanır. Tercih edilen yönteme göre ise ameliyat sonrasında hastaları farklı süreçler bekleyebilir.

Mikro Sinüsektomi Sonrası

En sık uygulanan kıl dönmesi ameliyatlarından biri olan mikro sinüsektomi lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir operasyondur. Ameliyat sonrasında kişiler aynı gün içerisinde yürüyerek evlerine gidebilir. Ameliyat sosyal yaşamı kısıtlamayan bir tekniğe sahiptir. Ameliyat sonrasında herhangi bir yatma pozisyonu önerilmez.

Kişiler rahatlıkla sırt üstü yatabilir. Ameliyattan sonra yara tamamıyla kapatılır ve 3 gün boyunca bandajlı kalır. Üçüncü günün ardından pansuman hasta tarafından çıkarılabilir ve kişiler duş alabilir. Ameliyat bölgesi tazyikli su ile yıkanabilir. Gün içerisinde bölgenin nemli kalmaması için kuyruk sokumunun 4 veya 5 kez kurulanması önerilir. Bölgenin hijyenine ekstra özen gösterilmelidir. Saç, sırt veya kalçadan düşen kılların veya giysi pamukların bölgede birikmesi önlenmelidir.

Kıl dönmesi ameliyatı sonrası hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.

Karydakis Ameliyatı Sonrası

Karydakis ameliyatı, genel anestezi veya spinal anestezi altında uygulanan ameliyatlardır. Bazı kişiler lokal anestezi altında ameliyat olabilir. Bu nedenle ameliyat hastane ortamında gerçekleştirilir. Yaraya dren konulması gereken durumlarda hastanın bir gün hastanede konaklaması istenir. Ertesi gün ise dren çıkarılır ve hasta dinlenme suretiyle hastaneden taburcu edilir.

Karydakis ameliyatı sonrası yara bakımı mikro sinüsektomi ameliyatı sonrası bakım ile benzerdir. Ameliyattan 3 gün sonra yaranın kapatılmasında kullanılan gaz bezleri çıkarılır. Yaranın tekrar kapatılmasına veya yaraya pansuman yapılmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasında kişiler diledikleri pozisyonda ya atabilirler.

Ameliyattan sonra gelen üçüncü günden itibaren kişilerin her gün duş alması önerilir. Bölge mutlaka kuru ve temiz tutulmalıdır. Seçilen kıyafetlerin dar olmamasına özen gösterilmelidir. Dar pantolonlar veya iç çamaşırları bölgede tahrişe neden olabilir. İç çamaşırı kumaşı olarak pamuk tercih edilebilir. Sentetik ürünler yere bölgesinin havasız ve nemli kalmasına neden olabilir.

Flap Ameliyatları Sonrası

Flap ameliyatı sonrası bakım diğer iki yönteme göre daha meşakkatlidir. Ameliyat sonrasında 1 ila 4 gün arasında hastanede kalınması gerekebilir. Ameliyat bölgesine 1 veya 2 dren yerleştirilir. Hastanın durumuna göre drenler 8 güne kadar kalabilir. Drenler alınana kadar hastalar banyo yapmamalıdır. Bazı durumlarda dikişler alınana kadar banyo yapılması önerilmemektedir. Ameliyattan sonra gelen 15.günde genellikle dikişler alınır. Dikişlerin alınması ardından diğer yöntemlerle benzer bakımlar yapılır. Bölgenin temiz ve kuru tutulmasına ekstra özen gösterilmelidir.

Ameliyat sonrasındaki süreçte olağan olmayan bir akıntı gelişmesi veya kanama görülmesi halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Yaranın açılması halinde ıslak pansumana ihtiyaç duyulabilir.

TIKLA ARA BİLGİ VE FİYAT AL