Birçok insan kıl dönmesi şikayeti ile karşı karşıya kalabilir. Kıl dönmesi tıpta pilonidal sinüs olarak adlandırılır. Saç ve vücuttaki diğer kılların derinin altında toplanması ve burada kistik bir yapı oluşturması sonucu gelişen kıl dönmesi çeşitli semptomlara neden olabilir.
En sık karşılaşılan kıl dönmesi şikayetleri kuyruk sokumu bölgesinde gelişir. Ancak vücudun diğer bölgelerinde de kıl dönmesi ile karşılaşılabilir. Bu bölgelerden biri koltuk altıdır. Tıraş edilen veya ağda yapılan bölgelerde kıl dönmesi problemiyle karşılaşılabilir. Tüy alma işlemlerinin devam etmesi halinde kıl dönmesini tekrarlaması olası bir durumdur. Özellikle kadınlar için koltuk altı tüylerinin sıkça alınması kıl dönmesiyle karşılaşma şikayetini de artırabilir.
Koltuk Altında Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde tıraş olma nedeniyle boyun ve yanaklarda kıl dönmesiyle karşılaşma oranı yüksektir. Kadınlarda ise bu durum daha çok koltuk altında, kasık bölgesinde veya bacaklarda gelişir. Kıl dönmesi başlangıçta herhangi bir semptom gelişimine neden olmayabilir. Ancak bölge dikkatli olarak incelendiğinde kıl dönmesi gelişmesi halinde aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir.
- Koltuk altı bölgesinde küçük, sert ve yuvarlak yumrular oluşması
- Kabarcık benzeri lezyonlar gelişmesi
- İrin dolu sivilceyi andıran kabarcıklar görülmesi
- Kıl dönmesinin iltihap yaratması halinde bölgede ağrı
- Kabarcıkların olduğu bölgede kaşıntı hissi ve kızarıklık
Kıl dönmesi gelişmeye başlaması halinde başlangıçta ciddi bir semptoma sebebiyet vermezken hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve yukarıda bahsedilen semptomların gelişmesine neden olabilir. Kılların oluşturduğu kistik yapıya müdahale edilmemesi halinde bölgede iltihaplanma gelişeceğinden kişiler daha şiddetli semptomlar yaşayabilir. Bölgede yoğun bir rahatsızlık hissi uyandırması beraberinde ciddi bir ağrı getirebilir.
Koltuk Altında Kıl Dönmesi Neden Olur?
Genetik yapı nedeniyle insanlar koltuk altında yoğun kıl yapısına sahip olabilir. Kıl miktarının fazla olması koltuk altında kıl dönmesi gözlemlenmesinin en etkili nedenlerinden biridir. Özellikle kıvırcık veya sert kıllara sahip kişilerde kıl dönmesiyle daha sık karşılaşılır. Bu tür kıl yapıları tıraşlandıktan sonra kıl kanallarının içine doğru dönebilir. Yönü değişen kıllar deri yüzeyine çıkmak yerine deri altında kalarak burada kistik bir yapı oluşturabilir.
Testosteron hormonu yüksek olan kişilerde koltuk altında kıl dönmesiyle karşılaşma oranı daha yüksektir. Testosteron bölgesel kullanmayı artıran bir hormondur. Bahsedildiği gibi kıl oranının fazla olması ise kıl dönmesi şikayetleri ile karşılaşma riskini arttırabilir.
Çok fazla terleyen insanlarda da kıl dönmesi şikayetleri görülebilir. Cilt üzerindeki gözeneklerin tıkanması nedeniyle kıllar vücut dışına çıkamayabilir. Bu tür durumlarda yine kıl dönmesiyle karşılaşılabilir.
Koltuk altı bölgesinde sürekli sürtünmeye ve baskıya bağlı kıl dönmesi gelişebilir. Deri üzerinde oluşan baskı uzayan kılların tekrar deri altına girmesine neden olabilir. Bağışıklık sistemi bu kıl yapılarını yabancı bir cisim olarak algılayabilir ve savunma mekanizması olarak kılların etrafında kistik bir yapı oluşturabilir. Kist gelişmesi ardından iltihaplanma görülebilir ve bu durumun sonucunda pilonidal sinüs açığa çıkabilir.
Koltuk altında kıl dönmesi hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.
Koltuk Altında Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Koltuk altı gibi bölgelerde kıl dönmesinin iyileşmesi genellikle kendiliğinden gelişir. Birçok kişi herhangi bir cerrahi müdahaleye veya ilaç kullanmaya gerek duymadan bu şikayetlerinden kurtulabilir. Ancak kistik yapının çevresinde iltihaplanma gelişmesi halinde bu durum kendiliğinden geçmeyebilir. Doktor kontrolünde steroid bazlı kremler kullanılarak iltihabın dağılması sağlanabilir.
İlaç tedavisinin işe yaramadığı noktalarda ve hastanın ağrı şikayetlerinin şiddetinin artması halinde daha kapsamlı tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bazı kesi ve drenaj yöntemleriyle kistik yapı bölgeden temizlenebilir. Böylece kıl dönmesi şikayetlerinin kronikleşmesi önlenebilir.
Koltuk altı kıl dönmesi tedavisinde cerrahi müdahalelere de gereksinim gelişebilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemler dahilinde deri altındaki kıllar, sinüs kapsülleri ile çıkarılır. Gerekli çıkarma işlemlerinin yapılması ardından açılan kesi uygun dikişlerle kapatılır. Çoğu zaman koltuk 6 gibi bölgelerde estetik dikiş uygulanır. Böylece iyileşme sürecinde hastalar daha az ağrıyla karşılaşabilir, ameliyat sonrasındaki gün banyo yapabilir ve pansumanı gereksinimi duymazlar. Estetik dikişlerin bir diğer avantajı ise ameliyat sonrasında dikiş izi kalma oranını minimum düzeye düşürmesidir. Doktorun önerilerinin göz önünde bulundurulması halinde ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon ile karşılaşma riski oldukça düşüktür.
Koltuk altında gelişen kıl dönmesi rahatsızlığı tekrarlanabilir. Bir kez kıl dönmesi yaşanması halinde bu kişilere deriyi tüylerden arındırma yöntemi olarak lazer epilasyon önerilir.