Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında pansuman yapılması ve bakım sürecinde özenli davranılması iyileşme sürecinin hızlanmasını destekler. Tercih edilen ameliyat yöntemine göre bazı pansuman aşamaları değişkenlik gösterebilir. Ancak yara bölgesinin temiz ve kuru tutulması ortak paydalardan biridir.
Günümüzde en sık tercih edilen yöntemlerden biri olan flap yöntemi ile kıl dönmesi nedeniyle iltihaplanma gerçekleşen bölge alınır. Kist yapısı çıkarılırken etrafında yer alan bir miktar sağlam doku da kesilerek uzaklaştırılır. Ameliyat bölgesinin yakınında bulunan sağlam dokunun kaydırılması veya vücudun başka bir bölümünden alınan deri ile ameliyat bölgesinin kapatılması sağlanır.
Bu sayede ameliyat sonrasında geleneksel yöntemlerin aksine açık bir yara kalmaz. Bu tür yöntemlerin iyileşme süreci daha hızlı ve zahmetsizdir. Ameliyat sonrasında doğru pansuman yapılması ise bu iyileşme sürecini ve ameliyat başarısını destekleyebilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında Bakım
Ameliyat sonrasında bazı hastalar dren ile taburcu edilebilir ve ameliyat yeri pansuman ile kapalıdır. Dren ile ameliyat bölgesindeki fazla sıvının dışarı alınması sağlanır. Bu sayede ameliyat bölgesinde gelişebilecek olan komplikasyonlar minimum düzeye indirilebilir.
Hastanın sağlık durumuna göre dren doktor tarafından 2 veya 3 gün sonra çıkarılır. Dren alındıktan sonra ameliyat bölgesi pansuman ile tekrar kapatılır. Bir hafta boyunca pansuman ile bölgenin kapalı kalması önerilir. Pansumanın 2 günde bir değiştirilmesi gerekir. Pansuman için bir sağlık kuruluşundan destek alınması gerekebilir. Bir hafta ardından hasta pansumanı kendisi çıkarabilir ve banyo yapabilir.
Ameliyat sonrasında gelen 5 gün antibiyotik kullanımı son derece önemlidir. Bu sayede bölgede enfeksiyon gelişimi önlenebilir. Ameliyattan sonra gelen 2.haftada ise genellikle dikişler alınır ve hasta normal yaşamına geri dönebilir. Dikişlerin alınması ardından pansuman yapılmasına ihtiyaç duyulmaz.
Ameliyat sonrasındaki süreç içerisinde herhangi bir yürüme veya sırtüstü yatmada yasak bulunmamaktadır. Önlem amaçlı ilk hafta içerisinde yara üzerine baskı yapacak şekilde uzun süreli oturmadan veya ağırlık kaldırmadan kaçınılmalıdır. Yara üzerinde baskı oluşturacak eylemler yapılmamalıdır. Bu süreç içerisinde tuvalete oturmada herhangi bir sakınca yoktur. Pansumanın kirlenmemesine özen gösterilerek tuvalet ihtiyacı sonrası bölgesel temizlik sağlanabilir.
Ameliyat bölgesinde kıl, tüy veya kıyafetlerden dökülen pamukçuk birikmemesine özen gösterilmelidir. Bu nedenle pansumanın çıkması ardından bölge düzenli olarak yıkanmalıdır. Yıkama işlemi sonrasında bölgenin nemli kalmayacak şekilde kurulanmasına dikkat edilmelidir.
Kıl dönmesi ameliyatından sonra verimli bir iyileşme dönemi geçirilmesi ve kıl dönmesinin tekrarlamaması için anüs bölgesindeki ve tüm kalçadaki kıl ve tüy temizliğine dikkat edilmelidir. Bu bölgelerdeki kılların tüy dökücü kremler ile temizlenmesi gerekir. Ameliyattan 15 gün sonra tüy temizliği sağlanmalı ve 3 ay boyunca bu alışkanlık devam ettirilmelidir.
Diğer Kıl Dönmesi Ameliyatı Yöntemleri Sonrasında Pansuman
Açık bırakılan ameliyat tekniklerinde hastanın 4-5 ay boyunca pansumanlara dikkat etmesi gerekir. Bu noktada sağlık kuruluşundan destek alınabileceği gibi hasta kendisi de pansuman yapabilir.
Micro sinüsektomide ise pansuman ihtiyacı duyulmamaktadır. Ameliyat sonrasında kişiler günlük hayatlarına kolaylıkla devam edebilir. Ancak ilk 48 saat içerisinde banyo yapılması yasaktır. 2.günün sonunda ameliyat sonrasında konulan pansuman hasta tarafından alınabilir. Ardından hasta banyo yapabilir. Banyo sonrasında yeniden pansuman yapılması gerekmemektedir.
Tüm ameliyat yöntemlerinden sonra pansuman sırasında herhangi bir kanama veya sıra dışı bir akıntı ile karşılaşılması halinde bu durum doktora bildirilmelidir. İltihap başlangıcı söz konusu olabileceğinden akıntı gelişimi göz ardı edilmemelidir. Olası bir iltihap durumunda yaranın yeniden açılması gerekebilir. İhmal edilen noktalarda kıl dönmesi şikayetlerinin tekrarlama oranı artabilir.